کسب وکارهایی که در کرونا، سکه شدند
به گزارش وبلاگ نت ترکیه، روزنامه جام جم - لیلا شوقی: این روزها، اقتصاد رسماً به خواب کرونایی رفته، اما کسب وکار های زیادی در این میان، رونق گرفته اند. کسب وکار هایی که ویروس تاج دار، برایشان آمد داشته است. حالا در شرایطی که کرونا، برای بسیاری از مردم بد بوده و به جان کسب وکارشان افتاده، کسب وکار هایی که پیش از این، کسی به آن ها توجه نداشت، به رونق افتاده اند. مغازه های وسایل شیرینی پزی، نان های بسته بندی و عطاری ها حالا شلوغ شده اند؛ کارشناسان مارکتینگ و فراوری محتوا هم حالا، پول روی پول می گذارند.
از دور هم می گردد صف طولانی را جلوی مغازه اش دید. اینجا نه نانوایی است و نه میوه فروشی. اینجا مغازه لوازم شیرینی فروشی است. مرد جلوی مغازه اش یک کیسه عظیم از ظروف یک بار مصرف گذاشته تا هیچ مشتری وارد مغازه اش نگردد. از سیستم محافظتی اش که می پرسیم، می خندد و می گوید: برای این که کسی داخل مغازه نگردد. این روزها، در روز های قرنطینه و در زمانی که بسیاری از زنان و حتی مردان، به استعداد شیرینی پزی و کیک پزی شان پی برده اند، سر مغازه هایی که وسایل شیرینی پزی می فروشند، حسابی شلوغ است.
از کسب وکار که می پرسم، مرد اول به ترازویی که یک کیسه نایلونی جوش شیرین رویش است، نگاهی می نماید و بعد می گوید: من از قبل مشتری هایم را داشتم، ولی حالا به نسبت به خاطر شرایط و علاقه مردم به نان پزی در خانه، مشتری هایم بیشتر شده است. صف جلوی مغازه هر لحظه طولانی تر می گردد و سه نفری که درون مغازه اند با چابکی درخواست مشتری ها را اجابت می نمایند.
یک نفر پودر کیک شکلاتی می خواهد، زنی، بچه به بغل، فهرست بلندبالایی از خمیرترش، بکینگ پودر، آرد و قالب گرد کیک پزی می خواهد، زن و شوهر میانسالی، پودر ژله می خواهند و همه هم خیلی زود، در کیسه های نایلونی تحویلشان داده می گردد. مغازه دار می گوید: ما قبلا دو نفر بودیم، اما حالا یک نیروی یاریی آورده ایم. وسایل کیک پزی، مثل وانیل، بکینگ پودر و آرد بیشترین چیزی است که مشتری ها خواستارش هستند. حالا صف طولانی تر شده و به چند مغازه آن طرف تر رفته است.
قرنطینه با کیک، چیپس و پفک
اسمش را گذاشته اند هایپر، قد و اندازه مغازه، اما خیلی کوچک تر از یک مغازه عظیم است. یک سالن 50 متری، تمام دارایی مغازه است، اما هایپر هم صندوق و هم مسوول راهنمای خرید دارد و تقریباً همه چیز در آن به فروش می رسد. پسر جوان که مسوول خرید است، از یک روز کاری اش می گوید: ما از 9 صبح، کارمان را آغاز می کنیم و تا 10 شب، مدام کارتن های پر را از انبار می آوریم و قفسه ها را پر می کنیم. از زمانی که ویروس کرونا پایش را گذاشته در کشور، مشتری هایمان هم بیشتر شده است. حالا هر روز قفسه های فروشگاه، خالی می گردد و به خاطر همین هم، آن ها هر روز به کارخانه ها، فهرست درخواست خرید می دهند.
مانند همه فروشگاه های زنجیره ای، بیشترین کالایی که در این هایپرمارکت به فروش می رسد، تخم مرغ، شیر، گوشت و مرغ بسته بندی شده، است؛ دقیقاً مایحتاج روزانه مردم و آن چیزی که شهروندان هر روز استفاده می نمایند. او البته تاکید می نماید که خرید انواع تنقلات مثل، بیسکویت، کیک، چیپس و پفک و حتی پودر کیک و ژله آماده هم افزایش پیدا نموده و البته این هم عجیب نیست.
او می گوید: در زمانی که همه مردم در خانه ها نشسته اند، عجیب نیست که یکی از تفریحاتشان، خوردن تنقلات باشد و چه چیزی بهتر از چیپس و پفک؟ این را که می گوید، لبخند عمیقی می نشیند روی لبانش، بعد می رود به یاری پیرزنی که چند شامپو، یک بسته گوشت گوساله و یک شیشه شیر درون سبد خریدش گذاشته است، سبد را از او می گیرد و یاری می نماید تا پیرزن وسایل دیگری را از داخل قفسه ها بردارد. از هایپرمارکت که بیرون می آیم، یک ماشین باربری از کارخانه چیپس فروشی معروف، جلوی مغازه پارک می نماید.
در پناه جوشانده گیاهی
چند پله باید بالا بروم تا برسم به شیشه ها و ظرف های پر از رنگ و بو. اول از همه، بوی پونه به استقبال می آید، بعد تندی فلفل، به عطسه ام می اندازد و بعد بوی تیز زنجبیل بینی را نواش می دهد. انتهای سمفونی بو و رنگ مغازه عطاری، مرد میانسالی ایستاده است. از کسب وکارش که می پرسم، لبخند رضایت بخشی می زند و از روز های اول ورود ویروس به کشور می گوید، از زمانی که بسیاری از مشتری هایش، به شدت خواستار پنیرک، میخک، دارچین و زنجبیل بودند؛ تمام ادویه ها و گیاهان دارویی که طبع گرم دارند.
او البته شرح می دهد که بعد تب خرید فروکش کرد، ولی همچنان درخواست ها زیاد و به نسبت ثابت مانده است، اما آنچه مهم به نظر می آید، افزایش درخواست ها نسبت به روز های قبل از ویروس کروناست. حالا به گفته این عطار، مردم همچنان دست به دامن طب سنتی هستند و از گیاهان دارویی، جوشانده تقویتی برای بالا بردن سیستم ایمنی شان درست می نمایند.
گیاهان دارویی و ادویه های با طبع گرم، اما تنها درخواست های آن ها نیست، او هم مانند بسیاری از همکاران هم صنفش، مواد اولیه پخت وپز کیک و شیرینی می فروشد و بنابراین فروش بکینگ پودر، خمیر ترش، وانیل و حتی رنگ های خوراکی هم افزایش پیدا نموده است. او تاکید می نماید: فروش مواد کیک پزی در روز های عید و قبل از آن بیشتر بود. خرید این مواد هنوز هم خواستار دارد، اما مانند گیاهان دارویی، به نسبت ثابتی رسیده است. پیرمردی وارد مغازه می گردد و از عطار می پرسد: حاجی بکینگ پودر داری؟
صف آرایی برای نان های صنعتی
ترافیک بیش از اندازه است. ماشین ها، میلیمتری حرکت می نمایند. نه زمین خیس و تاریکی هوا و نه روز آدینه، هیچ کدام دلیل تراکم بیش از اندازه ماشین ها در خیابان بلند شریعتی نیستند. همه ازدحام ها و شلوغی ها به خاطر فروشگاه عظیم نان فروشی معروفی است؛ نانوایی ای که درش بسته و جلوی در شیشه ای، صف طولانی تشکیل شده است. درون مغازه هم شلوغ است. بعد از این که یک نفر از درون فروشگاه بیرون می آید، یک نفر می تواند وارد نان فروشی گردد.
تنها 15 - 10 نفر اجازه ورود به فروشگاه را دارند. قفسه مواد اولیه تقریبا خالی است. جز یکی، دو بسته آرد سوخاری و جو، بسته دیگری دیده نمی گردد. قفسه کوکی ها، شیرینی های لقمه ای و قفسه نان های بسته بندی، اما خالی است. فروشنده ها سرشان شلوغ است و از پشت ماسک جواب مشتری ها را می دهند. قسمت نان های حجیم مانند، انواع باگت، رژیمی، عصرانه و جو شلوغ تر است. سینی های نان های حجیم در حال خالی شدن است.
یکی از فروشنده ها، یک سینی پراز نان فرانسوی می گذارد درون ویترین شیشه ای. جلوی یخچال های ساندویچ های خانگی و پیراشکی ها هم شلوغ است. یک پسربچه تپل در حال انتخاب است: ساندویچ مرغ بردارم یا گوشت قرمز؟ از یکی از فروشنده ها از کسب وکار در این روز ها می پرسم، جواب می دهد: می بینید که... مشتری هایمان زیاد شده است. بعد به سراغ مشتری که انگشتش را روی یکی از پیراشکی ها گذاشته است، می رود. صف های طولانی، جلوی هر دو صندوق به وجود آمده است. صندوقدارها، اما سریع کار مشتری ها را راه می اندازند. صدای ممتد نایلون هایی که پر می گردد و صدای زیر پرداخت وجه صندوق، موسیقی این قسمت است. از در خروج خارج می شوم، باران می بارد و صف هنوز طولانی است.
الماسی به نام فضای مجازی
از همان اول می گوید: دیگر دوران کسب وکار های سنتی تمام شده است، آن ها باید فکری به حال خود نمایند و ایده هایشان را در فضای آنلاین ارائه دهند. این ها را یکی از مشاوران تبلیغاتی شبکه های اجتماعی کسب وکار های اینترنتی می گوید، شغلی که در روز هایی که خیلی از کسب وکار ها خانه نشین شدند و از رونق افتادند، آن ها به چشم آمدند. شاید یکی از نکات مثبت ویروس منحوس این بود که همه مدیران و کسب وکار ها به ارزش وجود فضای مجازی پی ببرند.
حالا درخواست های کار به طرف کارشناس فضای مجازی، سرازیر شده است: بعد از ویروس کرونا، اهمیت شغل مان معلوم شد. حالا بسیاری از مشتری هایشان، برای مدیریت صفحه مجازی، مشاوره در زمینه فروش آنلاین یا طراحی های گرافیکی، به او و همکارانش مراجعه می نمایند. او شرح می دهد که برای افزایش درخواست ها، تعرفه ها را کاهش داده اند تا هم یاریی برای کسب وکار هایی که با مسائل مالی روبه رو هستند، باشد و هم این که به خاطر هزینه ها، درخواست هایشان کم نگردد. به خاطر همه اینها، این کارشناس شادمان است.
تغییر برنامه کاری با کرونا
حالا همه قدر فضای مجازی را دانسته اند و به این نتیجه رسیده اند که در روز های کرونایی، کلید تمام مسائل است. حالا فراوری محتوا و اینفوگرافی برای انتشار در فضای مجازی، جز درخواست های بی شمار شرکت ها، ارگان ها و سازمان ها شده است. بنا به گفته یکی از کارشناسان فراوری محتوا در فضای مجازی، هر سال، درخواست های فراوری محتوا، از 15 دی ماه تا 15 اسفندماه بیشتر می گردد و همه کارشناسان از 15 اسفندماه تا 15 اردیبهشت ماه کار زیادی ندارند، ویروس کوچک، اما همه قواعد را از بین برده و همه چیز را تحت الشعاع خود قرار داده است. این روزها، حالا سر کارشناسان فراوری محتوا خیلی هم شلوغ شده است.
بعد از شیوع ویروس کرونا در کشور، او مشتری هایش را به چند دسته تقسیم بندی می نماید. یکی از آن ها ارگان ها و سازمان هاست که پیش از این توجهی به فضای مجازی نداشتند و حالا از فضای مجازی برای تبلیغات و ارائه دستورالعمل های آموزشی استفاده می نمایند: یک دسته دیگر از مشتری هایمان، فرهنگسرا ها و ارگان های فرهنگی هستند که پیش از این، به صورت میدانی کار می کردند و حالا باید فراوری محتوا را به انتشار در فضای مجازی محدود نمایند. بخشی از فعالیت های این کارشناس فراوری محتوا و همکارانش، اما به ارائه اینفوگرافی و متن برای کمپین های شرکت های خصوصی و ارگان ها خلاصه شده است. شرکت های نوپا هم حالا این روزها، تمرکز خود را روی فراوری محتوا گذاشته اند و با تبلیغات و ارائه دستور های مراقبتی، سعی دارند تا در کنار کسب وکارشان، به وظایف اجتماعی شان عمل نمایند.
منبع: برترین ها